Hoppa till innehåll


Frågorna under och efter en graviditeten är många. Du känner plötsligt nya smärtor och värk. Att vara gravid eller nybliven mamma och samtidigt lära känna en ny bebis, förutom en helt ny kropp, är inte lätt. Förändringarna och frågorna är många! 

Vad händer med kvinnokroppen under en graviditet? Vad kan jag träna när jag är gravid? När kan jag börja träna efter förlossningen? Vad hände med magmusklerna? Vad är pyramiden som kommer när jag lyfter något eller står upp? Varför blir magen aldrig densamma igen? Varför läcker jag när jag nyser eller hoppar? 

En växande gravidmage påverkar magmusklerna och bäckenet till den gravida kvinnan dag för dag i ca 9 månader. Barnet utvecklas i magen, och musklerna, bindväv och bukhinnan töjs ut för att ge plats till det lilla miraklet. Kroppens tyngdpunkt ändras i takt med att magen växer och bäckenet blir ”lösare” för att skapa mer plats för barnet i magen. 

Kvinnokroppen är fantastisk, men den gravida kroppen kan vara en ordentlig påfrestning för kroppen. Efter en graviditet upplever många kvinnor att det är svårt att aktivera och återfå kontroll på magmuskulaturen och bäckenbotten igen. Nedsatt kontroll av dessa muskler upplever många kan ge smärtor i både ländrygg, höfter, bäcken, mag- och tarmbesvär samt inkontinens besvär. 

En certifierad MammaMage tränare är en terapeut som har gått vidareutbildning inom kvinnohälsa, relaterat till träning under och efter graviditet. 

Som certifierade MammaMage-tränare arbetar Camilla Ahlberg med övningar som är skonsamma och trygga och bygger på hur kroppen fungerar- oavsett om man är gravid, nybliven mamma, har ont i ryggen eller är en aktiv idrottare. Övningarna fokuserar på att hjälpa dig att återfå kontrollen på de djupa magmusklerna och bäckenbotten. Vi bygger grunden inifrån ut och därefter stärker vi kroppen som helhet. 

Camilla undersöker magen och bildar sig en uppfattning om kontroll och eventuell delning av magmuskulaturen, det vill säga diastas. Sedan hjälper Camilla dig att rehabilitera din kropp utifrån dina egna förutsättningar. 

Man skall inte gå runt och ha ont i kroppen efter en graviditet eller förlossning. Tillsammans hjälps vi åt och bygger upp din kropp, inifrån och ut. Vi strävar efter smärtfrihet, styrka, stabilitet, hållbarhet och välmående. Det är grunden för en stark, välfungerande och smärtfri kropp. 

Det är aldrig för sent att börja träna! Du kan ALLTID bli starkare. 

Gå gärna in på MammaMages hemsida för mer information på www.mammamage.se